zaterdag 5 april 2014

3-5 Red Sands en de tweede regenbui van 2014

Vandeweek heb ik 2 bijzondere natuurverschijnselen hier meegemaakt. Om met de laatste uit de titel te beginnen, de tweede en derde regenbui van 2014. De weersvoorspellingen hadden het deze keer perfect getimed, al 10 dagen tevoren werd er regen voorspeld voor afgelopen woensdag en het is gelukt. Het heeft geregend, liefts twee buien op dezelfde dag. Nou niet zo erg schokkend veel en ook niet heel erg lang, maar in een land waar het normaal nooit regent en er eigenlijk ook geen regenafvoeren zijn, levert dat bijzondere filmpjes op. Naast dat regen hier al bijzonder is, was de derde bui ook nog eens een bijzondere regenbui. De lucht kleurde geel, zandgeel. En dat kwam door het zand dat in de wolken zat. Het heeft hier 's avonds echt zand geregend. Na de bui was alles bedekt met een dun laagje zand. Een collega die tijdens de regen met een wit t-shirt buitenliep, had er allemaal gele spetters op zitten. En dat was van de regen en niet omdat hij ......
Een bui van zo'n 15 minuten levert meteen al veel overlast op, straten blank, asfalt normaal al glad, nu gepolijst, verkeer ontregeld. Wij hebben sinds de kort de mazzel dat we in gigantische bakken naar het werk gebracht en weer opgehaald worden. Maar liefst 7 verlengde Ford Expeditions staan ons ter beschikking. Laat ik nou sinds hier ben van zo'n auto dromen. Het viel collega's op dat ik met een wel hele grote smile uit de auto stapte na de eerste rit. Heerlijk, wat een kastelen. En een groot voordeel, van de regen geen last.

Het vrijdagavontuur van deze keer betrof een bezoek aan de Red Sands. Een groot deel van het land bestaat uit Red Sands, maar om dat van dichtbij mee te maken was heel apart. Met eigen vervoer afgereisd naar een gebied zo'n 60 km buiten Riyadh. De heenreis duurde twee uren, omdat we verkeerd gereden waren. Afslag gemist naar de E40 omdat een gigantische tuibrug voor ons opdoemde. En ja, dan ben zelfs ik (of misschien wel juist ik) als tunnelbouwer van slag. Maar voordat we in de gaten hadden dat we verkeerd zaten, waren we inmiddels helemaal aan de andere kant van de stad. Aan de chauffeur gevraagd of we nog op de E40 zaten, kregen we als antwoord, "nee de E32". 8 tekort dus. Gelukkig zaten we op de rondweg en een half uur later waren we weer op de goede weg. Na een tijdje rijden, het passeren van een prachtige stadspoort (helaas geen foto van, oppassen met overheidsgebouwen, maar zie Google Earth coördinaten 24° 31' 35,02'' N  46° 26' 19,78'' O) en een enorme afdaling (filmpje) kwamen we aan bij de Red Sands en een meer dat er had moeten liggen, maar dat ondanks de regen nu toch niet meer dan een weelderige grasvlakte was. Indrukkende woestijnnatuur, rood zand. Een beklimbaar duin, bereikbaar vanaf de parkeerplaats, wordt het doel. Een 20 minuten later, totaal uitgeput ben ik boven. 2 stappen omhoog, telkens 1 naar beneden zakkend, stevig doorstappend een klim van 100 m, geen conditie, daar sta je dan hijgend als postpaard. Maar de beloning is groot, zo ver het oog reikt rood zand. Heel apart. Jammer wel dat deze duinen gemarkeerd worden door sporen van quads en 4-wheel-drives, want deze duinen vormen een geliefde vrijetijdsbesteding voor de Saudi's in het bezit van dit gemotoriseerd vertier.
Vanaf de top een souveniertje meegenomen in de vorm een zakje zand, nu maar afwachten of ik er Nederland mee in kom en ze het niet aanzien voor wat geestverruimend poeder.

Nog een klein toegift aangaande het verkeer.
Wat doe je als je de afslag voorbij bent gereden op de snelweg?
Hoe vervoer je een kameel?

Tot volgende week.


Regen in Riyadh

Regen in Riyadh

Afdaling


Red Sands - (grijs is meer)


Red Sands
 
Wat doe je als je de afslag hebt gemist?
 
Hoe vervoer je een kameel?

 

2 opmerkingen:

  1. Ha,ha, ha! Achteruit op de middenbaan! Weet je zeker dat je een auto wilt rijden in dit land!? Denk er nog maar even over na.
    Ik zou willen dat wij zoveel regen hadden hier, ziet er indrukwekkend uit.

    Liefs, Hettie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Het,

    Het was echt een buitje van niks eigenlijk. Maar alles stroomt hier naar het laagste punt, in Nederland gebeurt dat trouwens ook.Maar in Nederland vangen ze het water op het laagste punt of onderweg daarnaartoe op, hier zien ze daar nog maar beperkt heil in. Maar inmiddels is alles al weer opgedroogd en weer net zo stoffig als het was.

    Liefs

    BeantwoordenVerwijderen