zaterdag 3 mei 2014

4-1 Dubai

Even een weekje weggeweest, maar daar ben ik weer. Helemaal weer opgeladen na een weekje even helemaal wat anders. Met het gezin naar Dubai, een hele ongewone vakantie voor ons allemaal. Nog nooit met z'n allen in een hotel geweest, Bart en Joost nog nooit gevlogen, nog nooit buiten Europa geweest en nog nooit vakantie gevierd in een stad. Was wel spannend allemaal, alles via internet geboekt en dan maar afwachten of alles ook gaat werken. Nou dat heeft het, van de eerste tot en met de laatste minuut.
Alhoewel het voor mij niet de eerste keer was dat ik er was heb ook ik weer mijn ogen uitgekeken. Wat me eigenlijk vooral opviel is dat Dubai zo ongelooflijk schoon is vergeleken met Riyadh. Neem nou dat braakliggende terrein voor het hotel (foto). In Dubai vlak en schoon, geen plactic zakje te vinden, in Riyadh een grote bende vol met grof vuil, van halve auto's, afgekloven bankstellen tot en met hele stapels Rockwool (wat zouden ze hier nou willen isoleren, zichzelf?).
We hebben ons prima vermaakt. Begonnen met een dagje strand om te acclimatiseren werden we meteen geconfronteerd met de Islamatische cultuur. Het beoogde park en strand was alleen open voor ladies. Niet getreurd, een stukkie verderop een ander strand gevonden, openbaar. Het water was heerlijk warm, wel ontiegelijk zout, met fantastische golven. Alleen geen ijskraam of friettent te vinden.
Op dag 2 een woestijnsafari gepland. Keurig op tijd opgehaald in een grote 4-wheel-drive voor een bijzonder toeristische attractie. Maar wat geeft het, je maakt zoiets sowieso niet vaak mee. Na een uurtje rijden werden we eerst vermaakt met een valkenshow of beter gezegd een one-falcon-show, waarna we op woestijnrally gingen. We, want we reden met zo'n 80 auto's hetzelfde parcours. Een ruime 20 minuten, heuvel op heuvel af, klimmen, duiken, links, rechts, driften, met een wee gevoel in de buik eindelijk parkeren om de zon in de woestijn te zien zakken...en niet alleen de zon. Daarna in het schemerdonker naar een tentenkamp waar we zeer gastvrij werden ontvangen, waar we een welkomstrondje op een camel mochten doen, waar de valk op de foto ging met ons, om daarna in een sfeervolle omgeving te gaan genieten van heerlijke voorgerechten, hoofdgerechten en een buikdanseres als toetje. Dat toetje heb ik helaas gemist, want ik lag heerlijk te borrelen aan de waterpijp. Halverwege de avond in het donker weer terug.
De dag erna de Khalifa gedaan en de Dubai Mall. De Mall een beperkt succes, want je bent met mannen op pad of je bent het niet. Dus het aquarium en de waterval een succes en de honderd juweliers en het cartier stiletto niet. Wel even genoten toen de nieuwste mode langsliep...een dame gekleed in een ensemble dat in een zuurstokkenkraam niet zou misstaan (foto).
De dag erop met Joost naar Oud Dubai geweest, jawel het bestaat. Voor het eerst in een souq geweest, een geweldige ervaring. We werden meteen het eerste beste winkeltje binnengetrokken, waar een verkoper zijn uiterste (althans dat denk ik) best deed om ons te verleiden tot de aanschaf van traditionele kledij voor Joost. Toen we even later weer buiten stonden met lege handen (koop niet gelukt) stond meteen de buurman klaar met hetzelfde verhaal. En pal daarnaast weer de volgende buurman enz. En allemaal doen alsof je de eerste en de beste klant bent. Nog nooit zoveel keer voor professor uitgemaakt. De goudsouq een stuk verderop was wat ingetogener, maar als je ook maar een blik in een etalage wierp, werd de deur meteen opengemaakt met een uitnodiging om vooral ook binnen te komen kijken. Weer wat verderop de kruidensouq. En weer geen rust om even te kunnen kijken wat ze nu allemaal uitgestald hebben. Ze zijn zo ontzettend happig om iets te verkopen, dat het benauwend wordt en dan slaat de gemiddelde Nederlander dicht. Gevolg? Er vroeg er eentje waar we vandaan kwamen? Netherlands. Antwoord: "Kijken, kopen, kijken, niet kopen". Tsja en zo is het.
De dag daarna met zijn allen naar aquapark Atlantis. Een van de hoogtepunten van een megalomane stad. Vanaf het vaste land met een monorail naar het topje van de kruin van de Palm. Halverwege stopt de trein midden boven een giga bouwput van zeker 16 m diep. Halte Trump, door de financiĆ«le crisis een paar jaar geleden gestaakt, ook Donald bijna kopje onder. Het aquapark zelf is een hele belevenis met een scala aan glijbanen en rivieren waar je liggend op een zwemband rustig kunt ronddobberen of door je zoons verleid een diepe afgrond induikt. "Nee papa, deze is leuk, die kun jij", met aan het einde van een lange rij, wanneer bij mij de twijfel toeslaat of ik dit nu wel echt wil, het antwoord op mijn vraag wat ik onderweg allemaal ga meemaken luidt "Geen idee, we hebben deze nog niet gedaan". Fijn zo, weer een ervaring rijker.
De eennalaatste dag hebben we van de natuur genoten. Voor papa een grote Chevrolet Tahoe gehuurd, zo'n monster, 4 wheel drive, 1 op 6, puppy power. Van Dubai naar het oosten over asfalt door de woestijn, de bergen tegemoet. Via de historische stad Hatta (geen idee eigenlijk waarom het historisch is), naar de oostkust, genoten van mooie schelpen op het strand. Onderweg passeerden we van die toko's waar ze van alle soorten aardenwerk verkopen, de echte toeristenbranche. Geen mens te bekennen, schijnbaar uitgestorven. We rijden er stapvoets langs, blijkt er zomaar ineens leven te zijn. Uit iedere toko komt een verkoper aangevlogen, breed gebarend, aandacht trekkend, verbaal bijzonder getraind, onderwijl meelijwekkend kijkend. Ik rijd langzaam door, waarbij er in de auto opgemerkt wordt dat ik dat eigenlijk niet kan maken, er praat toch iemand tegen je? Dan stop je en geef je toch antwoord? Oeps, zeker niet meegeweest naar de souq. Special price for you professor.
De laatste dag weer naar het strand, Jumeirah park and beach, nu wel geopend voor mannen en voor vrouwen. Lekker genoten van het warme water, bakken in de zon.
's Avonds naar het vliegveld en dan zit het er al weer op. Helaas al afscheid moeten nemen voor de douane, want mijn vlucht gaat eerder en op een moment dat de incheckbalie van Hettie en de jongens nog niet open is. Wel raar, kom je terug van vakantie, kom je niet samen thuis.

Tot volgende week.


Zicht vanuit het hotel, in de verte de Burj Khalifa.
 
Zuurstok
 
Ondergaande zon.
 
Dubai haven, "oude" stad.

Speelgoedauto. 

Hatta.

Overstekend groot wild.

2 opmerkingen:

  1. Leuk verslag! Het fotoboek vordert al aardig! Die zuurstok houdt je wel bezig geloof ik! Ha, ha, ha!
    Ik scoor hier in Nederland meer met de skihelling in de MOE.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik moet zeggen dat het eten naast de skihelling ook fantastisch was.

    BeantwoordenVerwijderen